Jaki miód dla diabetyków będzie odpowiedni? Masz cukrzycę? Z tego względu zastanawiasz się, czy możesz spożywać (od czasu do czasu) naturalny miód? Na co należy tutaj zwracać szczególną uwagę? Czy te produkty są zdrowe dla diabetyków? Odpowiedzi na te i szereg innych pytań znajdziesz w poniższym tekście.
Cukrzyca: podstawowe założenia dietetyczne
Codzienność diabetyka nie jest łatwa. Aby trzymać tę chorobę w ryzach, należy korzystać m.in. z terapii farmakologicznej lub insulinoterapii. Bardzo duże znaczenie dla stanu zdrowiu i ogólnego samopoczucia ma także codzienne menu. Dlatego cukrzyk powinien być pod szczególną opieką ze strony dietetyka. Dobry ekspert od tej branży musi przeanalizować sytuację oraz dobrać odpowiedni jadłospis, który będzie zawierał właściwe witaminy, składniki mineralne oraz optymalną liczbę kalorii. Spore znaczenie ma także to, by w menu nie było produktów, które mogą zaszkodzić i potęgować działanie tej dokuczliwej choroby. Odpowiednie postępowanie na tej płaszczyźnie powinno prowadzić m.in. do obniżenia stężenia glukozy. Tak samo, jak wartości hemoglobiny glikowanej, stężenia cholesterolu i triglicerydów.
Eksperci zaznaczają, że stosowanie właściwej diety ma wpływ na zredukowanie ciśnienia tętniczego. Na skutek tego dana osoba powinna czuć się o wiele lepiej. Przez to można normalnie funkcjonować w życiu prywatnym oraz zawodowym. To jednak nie wszystko. Odpowiednia dieta prowadzi do redukcji otyłości. Warto zaś pozbyć się nadprogramowych kilogramów, aby cukrzyca aż tak bardzo nie dawała się we znaki. Profesjonalny dietetyk powinien rozpisać cztery, pięć posiłków na każdy kolejny dzień. Liczy się to, by były one jedzone mniej więcej w tych samych porach. Ważna jest również względnie stała liczba spożywanych węglowodanów. Fachowcy z Polskiego Towarzystwa Diabetologii zalecają, aby węglowodany stanowiły około 45% wartości energetycznej całej diety. Najlepiej, by były to elementy złożone, które są relatywnie bogate w błonnik pokarmowy. Nie można zapominać również o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym (ewentualnie średnim). W przypadku osób z cukrzycą ma to szczególne znaczenie. Odradzane są zaś produkty, które cechują się relatywnie wysokim indeksem glikemicznym.
Z czego składa się miód?
Oczywiście, porządne miody (naturalne) są bardzo zdrowe. Eksperci zaznaczają, że zawierają one wiele właściwości, które mają dobre działanie pod kątem funkcjonowania organizmu. I to w rozmaitych obszarach. Miód jest stosowany prewencyjnie lub już wtedy, kiedy zmagamy się z grypami albo przeziębieniami. Mleko z tym produktem i dodatkiem czosnku to świetne antidotum na kłopoty z gardłem itd. Czy jednak cukrzycy mogą spożywać takie produkty? Oczywiście, mowa tutaj tylko o najlepszych, naturalnych rozwiązaniach (sztuczne podróbki zawierają mnóstwo cukru, barwników itp. i generalnie szkodzą, a nie pomagają).
Warto zaznaczyć, że porządne produkty z tej kategorii zawierają mniej więcej 80% cukrów prostych (pozostała część to woda). To spora ilość. Eksperci od medycyny zalecają natomiast, by możliwie jak najmocniej ograniczać spożywanie produktów bogatych w tak zwane cukry proste. Tak samo trzeba omijać szerokim łukiem m.in. rozmaite słodycze. Co ma jeszcze spore znaczenie? Warto podkreślić, że składniki zawarte w miodach mocno wpływają na wahania poziomu glikemii we krwi. To także nie jest tutaj pożądane…
Miód: jaka jest wartość indeksu glikemicznego?
Analizując to zagadnienie warto sprawdzić także ten aspekt. Okazuje się, że naturalne miody mają średnią lub wysoką zawartość indeksu glikemicznego. Spożywanie takich produktów nie jest zatem polecane… Szczególnie chodzi o naturalne miody mające wysoki indeks glikemiczny. Wszystko dlatego, że prowadzi to m.in. do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Tak samo, jak do stosunkowo dużego wyrzuty insuliny. Później zaś poziom cukru we krwi szybko spada do stężenia poniżej stanu początkowego. Są to działania niekorzystne dla cukrzyków. Dlatego warto być naprawdę bardzo uważnym w czasie ewentualnego kupowania i spożywania tych produktów.
Poznaj również:
-
- miód akacjowy cena za litr https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Akacjowy/20
- sklep z miodami https://mojemiody.pl
- cena miodu gryczanego https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Gryczany/18
Co zatem (ewentualnie) wybrać?
Jeśli nie musisz, to nie decyduj się na żaden miód. Niestety, te produkty nie są bowiem polecane dla cukrzyków. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, ale w tym przypadku mogą nasilać objawy. Szczególnie uważaj na naturalne miody, które posiadają wysoki indeks glikemiczny (od produktów sztucznych trzymaj się zaś zawsze możliwie jak najdalej). Fachowcy zaznaczają, że ewentualnie można zdecydować się na miód akacjowy. Wszystko dlatego, że tego typu produkty posiadają relatywnie niskie indeksy glikemiczne. Poza tym stosunek fruktozy do glukozy jest wyższy (w porównaniu z innymi gatunkami miodów). To powinno być jednak i tak dokładnie skonsultowane z lekarzem oraz dietetykiem. Jeśli koniecznie chcesz zdecydować się na jakiś miód, to po prostu weź na wizytę słoik, aby fachowcy mogli dokładnie ocenić jego jakość i zawartość itp. Czasami lekarze pozwalają na takie produkty wyłącznie w przypadku hipoglikemii.
Moje Miody – miód z pasieki |
Strzeczona 33A |
77-310 Strzeczona |
888242879 |